Wat is isolatieglas en welke soorten zijn er?

Doordat mensen zich steeds bewuster worden van het energieverbruik en de kosten hiervan voor de portemonnee en het milieu, wordt het steeds belangrijker om energie te besparen, bijvoorbeeld door een huis goed te isoleren. Er gaat onder andere veel warmte verloren via enkel glas door de goede doorlating van warmte en kou. Als alternatief wordt er steeds meer isolatieglas ingezet, wat uit twee of meerdere lagen glas met een tussenruimte van gas bestaat. Wat zijn de voordelen van isolatieglas en welke soorten zijn er?

 

Wat is isolatieglas?

 

Isolatieglas is de term die wordt gebruikt voor beter geïsoleerd glas dan enkel glas. Doorgaans bestaat dit type glas uit verschillende lagen glas, waartussen een gas zit, zoals lucht of een gas met isolerende eigenschappen. Meestal bestaat isolatieglas uit twee lagen glas, maar er is ook glas met drie lagen.

 

Glas bestaat hoofdzakelijk uit een mix van zand, kalk en soda en is een doorzichtig materiaal. Het materiaal laat licht, warmte en kou door, wat niet gewenst is bij het verwarmen van ruimtes. Immers is het in dit geval de bedoeling dat de warmte binnen en de kou buiten blijft.

 

De oplossing hiervoor is isolatieglas, oftewel meerdere lagen glas met een ruimte tussen de glasplaten, wat voor warmte- en geluidsisolatie wordt gebruikt. Deze tussenruimte, ook wel de spouw genoemd, is voorzien van een gas waardoor het glas extra geïsoleerd is.

 

Wat is het verschil met enkel glas?

 

Enkel glas bestaat slechts uit één laag glas en wordt gemaakt door verhit glas over een bad van tin te gieten en langzaam af te laten koelen. Door het lood dat hierin aanwezig is, oogt het een beetje groening. Echter, door een extra behandeling kan dit worden weggelaten, waardoor helder glas overblijft. Dit type glas is een goede warmtegeleider, wat betekent dat het weinig isoleert en snel leidt tot warmteverlies.

 

Als het buiten koud is, zullen ramen met enkel glas aan de binnenkant koud en aan de buitenkant warm aanvoelen. Om deze reden wordt enkel glas niet meer gebruikt in nieuwbouwwoningen.

 

Wat zijn de voordelen van isolatieglas?

 

Een duidelijk voordeel van isolatieglas ten opzichte van normaal, enkel glas is een verlaagd warmteverlies, met een lagere energierekening als gevolg. Daarnaast blijft een huis in de zomer veel koeler, waardoor het isolatieglas ook dan kostenbesparend werkt. Daarnaast verhoogt het glas het comfort in je woning, omdat er minder tocht is in kamers en geen condens op de ramen. Ook heb je minder last van omgevingsgeluid.

 

Een ander voordeel is dat je het milieu minder belast door een lagere CO2-uitstoot als gevolg van het verlaagde energieverbruik. Ook werkt isolatieglas inbraakwerend, aangezien een ruitje intikken veel moeilijker is. Ten slotte stijgt de waarde van je woning indirect door deze investering.

 

Dubbel glas

 

Deze traditionele variant bestaat uit twee enkele glaslagen met daartussen een spouw, waarin vaak gewone lucht zit. Tevens wordt hierbij vaak gebruikgemaakt van een coating, oftewel een dun laagje metaal, waardoor warmte door zonlicht enigszins wordt tegengehouden.

 

HR, HR+, HR++ en HR+++

 

In tegenstelling tot het traditionele dubbel glas is de spouw in HR-glas, wat staat voor hoogredementsglas, gevuld met een edelgas met extra isolerende eigenschappen, zoals argon. Op dit gebied kun je kiezen uit HR, HR+, HR++ en zelfs HR+++, waarbij het laatste ook wel triple glas heet. Hoe hoger je gaat in dit rijtje, hoe beter de isolatie is.

 

Geluidswerend glas

 

Dit type glas is bijvoorbeeld handig voor mensen die langs een snelweg of spoorlijn wonen, zodat het geluid gedempt wordt. Er zijn speciale geluidswerende technieken toegepast om geluid zoveel mogelijk te dempen.

 

Inbraakwereld (gelaagd) glas

 

Hierbij is sprake van extra sterk glas met tussen de verschillende lagen glas een sterke laag folie, waardoor de glaslagen stevig tegen elkaar aan liggen.

 

Gehard glas

 

Door middel van een speciale, thermische behandeling wordt extra sterk glas, oftewel gehard glas, verkregen. Dit wordt toegepast op ruimtes die extra beveiligd moeten worden, zoals banken en juwelierszaken.

 

Draadglas

 

 

Een andere soort glas, draadglas, bestaat letterlijk uit draad om glas extra te verstevigen en beschermen tegen inbraken. Bij een eventuele breuk worden de scherven ook beter bijeengehouden, waardoor het tevens veiliger is.

 

Brandwerend glas

 

Dit wordt veel in ruimtes met waardevolle materialen toegepast, waaronder een bank of bedrijfspand met belangrijke archieven. Dit type glas vertraagt de verspreiding van brand.

 

Zonwerend glas

 

Als laatste is er zonwerend glas, waardoor veel zonlicht wordt tegengehouden. Het is goed toepasbaar in kleine ruimtes waar het erg warm kan worden.

0
Feed

Schrijf een reactie

Openingstijden

Ma - 08:00 - 17:00

Di -   08:00 - 17:00

Wo - 08:00 - 17:00

Do -  08:00 - 17:00

Vr -   08:00 - 17:00

Za -   Gesloten

Zo -   Gesloten

Erkamp Glas
Polderweg 25
1446AA  Purmerend

KvK nr: 62618229

Erkamp Glas: glaszetter in Purmerend, Monnickendam en omstreken