Alles wat u moet weten over veiligheidsglas

U hebt ongetwijfeld van veiligheidsglas gehoord. Het is een term die regelmatig wordt gebruikt. Veel mensen in Nederland weten echter niet wat veiligheidsglas precies is en waarvoor ze het kunnen gebruiken.

 

Wat is veiligheidsglas?


Laten we eerst even kort vertellen wat veiligheidsglas dan precies is. Veiligheidsbeglazing is glas dat geen letsel veroorzaakt. Bij standaard glas krijgt u bij een breuk te maken met grote glasscherven en die kunnen mensen of dieren verwonden. Letsel door scherpe scherven komt helaas vaak voor. Bij veiligheidsglas breekt het glas in zeer kleine stukjes. Bij een eventuele breuk veroorzaken de glasstukjes geen snijwonden of andere letsel.

 

Waar kunt u veiligheidsglas voor gebruiken?


Veiligheidsglas gebruiken is niet alleen verstandig, maar vaak is het ook verplicht voor woningen en andere gebouwen. Volgens de veiligheidsnorm NEN 3569 moet het in verschillende situaties toegepast worden. In de eerste plaats moeten alle buiten- en binnendeuren voorzien worden van veiligheidsglas tot en met 1400 mm vanaf het vloerniveau. Het is vooral bedoeld voor jonge kinderen. Kinderen maken immers sneller iets kapot en ze raken bij een eventuele breuk in de deur dan niet gewond.

 

Schuifpuien moeten volgens NEN 3569 ook voorzien worden van veiligheidsglas. Het gaat bij een schuifpui vaak om een grote oppervlakte en dan zijn eventuele breuken in het glas gevaarlijker. Veiligheidsglas is ook in veel andere situaties verplicht. Bij een nieuwbouwwoning of renovatie is het dan ook verstandig om vooraf goed onderzoek te doen.

 

De voordelen van veiligheidsglas


Veiligheidsglas draagt bij aan de veiligheid in een omgeving, maar tegelijkertijd kent het nog meerdere voordelen. We zullen in dit gedeelte van het artikel de voordelen van de bekendste soorten bespreken.

 

Gehard veiligheidsglas


Gehard glas ondergaat een thermische behandeling. Bij de productie wordt het glas meer dan 600 graden en daarna koelen ze het. De oppervlakte krimpt door de snelle afkoeling en dit maakt de kern hard. Gehard glas is vijf keer sterker dan normaal glas. De kans op een breuk is dus al relatief klein. Breekt het veiligheidsglas onverhoopt toch? Dan komen er allemaal kleine splinters en die veroorzaken geen snijwonden. Gehard veiligheidsglas wordt onder andere verwerkt in glazen deuren, keukenbladen en balustrades.

 

Gelaagd glas


Ook gelaagd glas is zeer populair. Gelaagd glas bestaat uit meerdere glasplaten. Bij de productie wordt PVB-folie tussen de twee platen verwerkt. Deze folie zorgt voor hechting en een goede weerstand. Bij een stoot beschermt de folie het glas. Verwondingen komen door gelaagd glas zelden voor en tegelijkertijd is gelaagd glas ook inbraakveilig. Het is voor inbrekers namelijk vrijwel onmogelijk om door gelaagd glas heen te breken.

 

Andere voordelen


Veiligheidsglas zorgt in de eerste plaats voor veiligheid, maar daarnaast kent het ook andere voordelen. Beide soorten hebben een uitstekende thermische isolatie. De warmte blijft dus binnen en om die reden hoeft u minder te stoken. Op de lange termijn bespaart u daarmee flink op de energiekosten. Woont u in een luidruchtige omgeving? Ook dan is veiligheidsglas ideaal. Het glas heeft namelijk ook een geluiddempend effect.

 

Veiligheidsglas is niet alleen functioneel, maar tegelijkertijd heeft het ook een esthetische functie. Het ziet er namelijk mooi uit en u heeft ook meerdere decoratieve mogelijkheden. In veiligheidsglas kunt u ook een tekening, afbeelding of iets anders laten plaatsen. Daarmee draagt het glas bij aan een prachtige interieurstijl.

 

Normaal glas vervangen door veiligheidsglas


Bij een renovatie wilt u het oude glas misschien vervangen door veiligheidsglas. Gelukkig is dit mogelijk. Maar dan wilt u uiteraard ook weten wat de precieze kosten ongeveer zijn. Helaas is de prijs van verschillende factoren afhankelijk en daarom is er ook geen vaste prijs. De prijs is in de eerste plaats afhankelijk van het type veiligheidsglas. Eenzijdig gelaagd glas is bijvoorbeeld goedkoper dan tweezijdig gelaagd glas.

 

De prijs is bovendien afhankelijk van de montagekosten en de prijs per vierkante meter. Vraag dus eerst vrijblijvende offertes op, want dan weet u precies waar u financieel aan toe bent. Veiligheidsglas brengt weliswaar kosten met zich mee, maar tegelijkertijd is het een waardevolle investering voor de lange termijn. De waarde van uw woning stijgt immers door veiligheidsglas.

0
Feed

Schrijf een reactie

Openingstijden

Ma - 08:00 - 17:00

Di -   08:00 - 17:00

Wo - 08:00 - 17:00

Do -  08:00 - 17:00

Vr -   08:00 - 17:00

Za -   Gesloten

Zo -   Gesloten

Erkamp Glas
Polderweg 25
1446AA  Purmerend

KvK nr: 62618229

Erkamp Glas: glaszetter in Purmerend, Monnickendam en omstreken